Duocon 2021

Terwijl ik voortploeter om ook maar 1 taalcursus tot het einde te volbrengen, ontwikkelt het bedrijf Duolingo zich stormachtig tot een multilinguistische multinational met inmiddels 300 miljoen gebruikers. Voor de derde keer al weer organiseerde Duolingo in augustus 2021 een jaarlijkse online conferentie met absoluut hele interessante sprekers. Ik focus toch even op het praatje van oprichter Luis von Ahn zelf, omdat hij antwoorden geeft op drie vragen die in mijn onderzoeksblog telkens terugkeren:

  1. Wat is het eindniveau wat je bereikt als je een cursus voor een bepaalde taal helemaal voltooit?
  2. Hoeveel procent van de scholen gebruikt Duolingo in het onderwijs?
  3. Hoe wordt Duolingo gefinancierd? Kan het echt altijd gratis blijven?
www.duolingo.com/duocon

Eindniveau

De oprichter spreekt in zijn presentatie klip en klaar de ambitie uit dat Duolingo talen traint tot eindniveau B2, oftewel het niveau wat je nodig zou hebben om te kunnen functioneren in een betaalde baan. Duolingo neemt het perspectief in van de expat-werker die de taal nodig heeft om geld te verdienen in het buitenland. Niet dat van de toerist die brood en kaas wil kunnen kopen op vakantie.

Eerder schreef ik over het staatsexamen Spaans dat ik kon halen na 1 jaar oefenen met Duolingo. Wat niet betekent dat ik serieus Spaans kon lezen, schrijven, verstaan of spreken. Het staatsexamen Havo zou niveau A2 zijn. B1 is het Nederlandse eindexamenniveau VWO. B2 betekent dat je Frans kunt praten met de Fransen. C1 komt erop neer dat men alleen aan je accent nog kan horen dat je ergens anders vandaan komt. Met C2 kun je president van Frankrijk worden.

Inmiddels oefen ik al drie jaar dagelijks Frans, met een totaal van ver over de 100.000 XP. Tegen de zomer zag ik licht aan het eind van de tunnel. Ik hoefde nog maar een stuk of zes lesjes en dan zou ik alle 160 oefeningen van de boom op niveau 5 = goud hebben. Maar nee, zoals zo vaak kwam Duolingo met de verrassing dat de boom plotseling twee extra levels erbij kreeg. Level 8 en 9. Deze oefeningen hebben aanzienlijk meer tekst en langere verhaaltjes. Ik kan nog minstens een jaar vooruit met dit materiaal. Op weg van B1 naar B2.

Receptie in het onderwijs

Volgens Luis von Ahn maakt 40% van de scholen in de VS gebruik van Duolingo. In Nederland hoor je af en toe van een basisschool die de app gebruikt om Engels te oefenen. In het voortgezet onderwijs zijn docenten die standaard werken met Duolingo nog steeds een zeldzaamheid. In samenwerking met een docente Duits van de Vinse school in Amsterdam heb ik onderzoek gedaan naar het effect van Duolingo op motivatie. Waarom gaat de acceptatie in het Nederlandse onderwijs zo langzaam? We kunnen allerlei verklaringen verzinnen, maar we weten het niet. Bekijk hier de scholenkaart.

Free forever

Eerder schreef ik al over de vraag of Duolingo altijd gratis zou kunnen blijven? De oprichter geeft er een mooie twist aan in zijn presentatie. Hij zegt nu dat de reclame en het Plus-abonnement de benodigde inkomsten verschaffen om Duolingo altijd gratis te laten blijven voor de massa. In het filmpje noemt hij een aantal van 5% betalende gebruikers. Op dit moment kost Duolingo Plus €90 per jaar. Dat is dus heel veel geld.

Duolingo Plus wordt op Duocon apart toegelicht door twee product developers, die aan het eind van hun video het aantal van 1.9 miljoen (betalende) gebruikers van Plus noemen. Dat lijkt veel minder dan de 5% waar hun baas over opschepte, maar nog steeds: heel veel geld. Met € 170 miljoen per jaar uit Plus abonnementen en een potentieel vergelijkbaar bedrag aan reclame inkomsten begint Duolingo een mooie omzet te maken.

Plaats een reactie